Birçok kişi Çin ekonomisinin merkezinde sağlam altyapının olduğuna inanıyor. Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping’in geçtiğimiz günlerde ifade ettiği “altyapının, ekonomik ve toplumsal gelişmenin temeli olarak hizmet ettiği” gözlemi de, bu kişilerin görüşlerini teyit ediyor.
Sağlam bir fiziksel altyapı kurmak, ekonomik gelişmede önemli bir rol oynar ama daha önemlisi “yumuşak altyapı”nın kurulmasıdır. İç ve dış faktörlerin birleşimi, şimdi bu alt yapı çabalarını ön plana çıkarıyor. Cumhurbaşkanı Xi altyapıya odaklanmanın bir boyutunu “güvenlik” fikrine bağladı. Birçok Batılı uzman ise bunu hemen ekonomik güvenlik ve çevre güvenliğinden çok, askeri güvenliğe bağladı.
Xi, özellikle su kanalları planlamasının geliştirilmesini, kıyı ve iç limanların yapımını ve ulusal ölçekte su taşıma sistemlerinin bir üst düzeye çıkarılmasını öne çıkardı.
Xi ayrıca, bir dizi yeni yeşil ve düşük karbonlu enerji üssünün yanı sıra akıllı bir şebeke geliştirmeyi ve petrol ve gaz boru hattı ağının ince ayarını buna uygun şekilde yapmayı gündeme getirdi.
Bunların tamamı, askeri olmayan güvenlikle bağlantılı başlıklar ve ülkenin ekonomik güvenliği için büyük bir tehlike olan iklim değişikliğinin sonuçları gibi acil durumlarla başa çıkma gücünü artırmayı hedefliyor. Yani bunlar sellerin, tayfunların, kuraklığın etkisini azaltmak ve ekilebilir arazileri korumak için öngörülen yeni güvenlik cepheleri.
Ortak refah ve ekonomik güvenlik, ulusal güvenliğin temelidir. Bu, egemenlik ve bağımsızlığın; yaptırımlarla, ticaret anlaşmalarının bozulmasıyla ya da ticaret rotalarının kesilmesiyle tehdit edilemeyeceği fikridir. Hacklenemez dijital altyapı ise dijital ekonominin temelidir.
Bazı yorumcular bu altyapı çağrısını, Çin ekonomisini kurtarma çağrısı olarak görüyor. Bunlar geçtiğimiz 20 yıl boyunca sürekli Çin ekonomisinin çökeceği tahmininde bulunan kişiler aynı zamanda. Bunlar Çin’in, orta gelir tuzağını yıkmaya yönelik koordineli bir yaklaşıma sahip olduğunu görmekte başarısız oldular. Dijital ekonomiyi geliştirerek ve fiziksel altyapıyı iyileştirmeye devam ederek Çin, ekonomik kazanımını daha geniş bir alana yaymayı hedefliyor.
Ülke içindeki gelişmeyi ana unsur olarak benimseyen, iç ve uluslararası gelişmenin birbirini desteklediği “ikili dolaşım” stratejisi bunun için tasarlandı. Tedarik zincirlerinin bağımsızlığı, Covid-19’dan alınan bir ders oldu. Altyapı ise orta gelir tuzağına düşmemeyi sağlayacak bir temiz ve dijital ekonominin kurulması için gerekli.
“Çifte dolaşımın” asli amacı, dış faktörlere daha az bağımlı, güçlü bir ekonomi geliştirmek. Orta gelir tuzağından kaçmak, artırılmış verimlilik ve yeni ekonomik süreçlere dayanıyor. Bu dijital ekonomi anlamına geliyor ve “yumuşak altyapı” bu ekonominin çalışması için gerekli görülüyor. Yeniliğe vurgu yapılıyor çünkü yeni teknoloji, dijital ekonomiyi destekleyecek.
Ford Motor Şirketinin kurucusu Henry Ford Batı’nın üretimini ve ekonomisini “montaj hattı” ile dönüştürmüştü. Bu keşif temelde, mevcut kaynakların yeni bir kullanım yoluydu. Yeni teknoloji dijital ekonominin temelidir ve Çin bu gelişmede Batı ekonomilerinin çok önünde. Huawei cep telefonunu düşünün. Uygulamalar olmasa, telefon sadece insanlar arasında konuşmak için bir araç olarak kalır. Yani telefonun gerçek değeri, WeChat, TikTok, Alipay ve diğer uygulamaların kullanılmasını sağlayan yazılım altyapısı olarak ortaya çıkar. Bunların çalışması, yeniliğe ve dijital ekonominin yumuşak altyapısına dayanır.
Uluslararası alanda, Amerika Birleşik Devletleri’nin finansal piyasa yaptırımlarını kullanması; ticaret anlaşmalarının uygulanmasında bağımsızlığı sağlamak için Dünya Bankalararası Telekomünikasyon Birliği – SWIFT sisteminden çıkılmasının gereğini öne çıkarıyor.
Bu finansal bağımsızlık isteği, Çin’in bu kez vergi mükelleflerinin parasını kullanmak yerine, altyapının genişlemesi için yeni finans metotları kullanmaya çalışacağı anlamına geliyor. ABD’nin aksine Çin, borçlanmaktan çok rezervlerine dayanıyor. Ancak bu durum gelecekte artan tahvil arzıyla değişebilir.
Bu hedefler uluslararası sermayeyi ülkeye çekmek için yeni ilan edilen politikalarla uyumlu görünüyor. Böylece Çin’in borçlanma araçlarının, ABD hazine tahvillerine benzer şekilde daha fazla kullanılabildiği görülecektir. Bunlar ulusal ve uluslararası fon yöneticileri için piyasaya sürülen altyapı ve proje tahvilleri.
Uzun dönemde bu, Çin sermaye piyasalarının genişlemesine neden olabilir. Çünkü katılımcılar bunları kısa dönemli kazanç fırsatları olmaktan çok, yatırım ve finans kaynağı olarak görecektir.
“Yumuşak altyapı”yı geliştirmek; ticaret anlaşmaları için gelişmiş bir güvenlik, kuantum hesaplama kullanan dijital ekonominin büyümesi ve iş verimsizliğinin azaltılmasını içerir. Bu da, kuantum hesaplama kullanarak elektrik şebekesi taleplerinin gerçek zamanlı dengelenmesi ve uydu üzerinden optik mesajlaşma gibi “yumuşak altyapı”yı içerir.
Xi’nin konuşmasındaki kilit nokta, altyapının “ekonomik ve toplumsal gelişmenin temeli olarak” hizmet ettiği sözcükleridir. Ortak refahı desteklemek ve genişletmek için altyapıyı geliştirmek, tüm ülkelerin güvenliğinin temelidir.