Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi, Harvard Üniversitesi misafir Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ, Asya Pasifik bağlamında dünyada uluslararası ticarete ilişkin 2021 yılında yaşananları ve 2022’ye ilişkin öngörülerini aktardı.
Uludağ, “2021 yılı zorlu bir yıldı, pandemi uluslararası ticareti de etkiledi, ancak 2020’ye kıyasla biraz daha rahattı. En azından pandemiyle nasıl başa çıkacağımızı öğrendik, aşılandık. Bu elimizi biraz da olsa rahatlattı. Umarım 2022 ile ve sonrasında daha sağlıklı bir dünyaya adım atarız” dedi.
Dünyada ekonomik olarak kırılgan zeminlere dikkat çeken Uludağ, global tedarik zincirlerinde aksaklıklar yaşandığını da sözlerine ekledi.
“Bölgesel Kapsamlı Ekonomik Anlaşması” (RCEP)’nın 2022 yılı itibariyle yürürlüğe girdiğini hatırlatan Uludağ, bu anlaşmanın dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 30’unu, 2,2 milyar insanı kapsadığını ve şu ana kadar dünyadaki en kapsamlı ticaret anlaşması olduğunu söyledi. Uludağ, anlaşmanın uluslararası ticaretin yanı sıra teknoloji, çevre gibi birçok alanı da içeren çok kapsamlı bir anlaşma olduğunu vurguladı.
Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ, Çin ile ABD arasında 2021 yılındaki diyalogdan ve görüşmelerden de söz etti.
Kuşak ve Yol Girişimi’ne de değinen Uludağ, Kuşak Yol’un yeşillenmesi konusuna önemli adımlar atıldığını ve Çin’in devlet bankaları başta olmak üzere yeşil krediler verdiğini belirtti.