Kazakistan’a 6 Ocak’ta konuşlandırılan Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) barış gücünün ülkeden çekilme süreci başladı. Diğer yandan da hayatın normale dönmeye başladığı Kazakistan’da 5 Ocak’ta ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kaldırılıyor. Kazakistan’da yaşanan olaylar ve sonrasındaki süreci Cumhuriyet gazetesi yazarı, siyaset bilimci Prof. Dr. Barış Doster yorumladı.
Kazakistan’daki olayların başlangıçta hayat pahalılığına tepki gibi haklı talepleri olsa da, zaman içerisinde ülkeyi istikrarsızlaştırmak isteyen güçler tarafından saptırıldığını, eylemlerin meşruiyetini ve masumiyetini yitirdiğini belirtti. Doster, Kazakistan’da hedeflenen renkli bir devrimin başarısızlıkla sonuçlandığını dile getirdi.
Kazakistan’ın jeopolitik konumu, zengin enerji kaynakları, Rusya ve Çin’le komşu olması nedeniyle oldukça önemli bir ülke olduğunu ifade eden, Kuşak ve Yol açısından ve bölge ülkelerinin iş birliği açısından önemine değinen Doster, ABD’nin Kazakistan’a özel önem verdiğini, Afganistan’dan çekildikten sonra bölgede kendisine yeni üs yaratma hedefinde olduğunu kaydetti.
Çin ve Rusya’nın bölgedeki gücüne dikkat çeken Prof. Dr. Barış Doster, Kazakistan’ın komşusu Çin’in özellikle ekonomik gücü, yatırım ve dış yardım kabiliyeti, bu kapsamda artan politik ve diplomatik nüfuzuna da vurgu yaptı.