Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin önümüzdeki dönemde Çin örneğinden yola çıkarak bir büyüme gerçekleştireceği mesajını verdi. Türkiye’nin Çin ekonomisini örnek alarak büyümesi konusunu son günlerin önemli gündem maddelerinden. Türkiye Çin modelini örnek alabilir mi? Çin’in kalkınma modeli nasıl? Harran Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, Çin’in izlediği kalkınma yolunu ve bugünkü geldiği noktayı anlattı.
Koçakoğlu, “Çin’in kalkınmasını ve ekonomik büyümesini sadece ucuz iş gücüyle yapılmış ürünler olarak görmek bizi yanıltır ve hatalı bir yere götürür” dedi.
Çin’in ihracata dayalı kalkınma modelinin Türkiye’de de 1980 öncesi ithal ikameci politikalarda görüldüğüne dikkat çeken Koçakoğlu, Çin modelini şöyle anlattı:
“Çin hem emperyalizmle savaş, hem iç savaş hem de kıtlıklar, büyük zorluklar atlatarak kurulan bir ülke. Çin kırsal kesimdeki insanlar için hane halkı kayıt sistemiyle, köylülerin yerlerinde kalmaları sağlanmış. Devlet çeşitli kolektif üretim uygulamalarıyla haklar sunmuştur. Çiftçiler böylelikle daha verimli çalışıp üretmişlerdir. Çin’in karşılaştırmalı üstünlüğe sahip olduğu emek yoğun sektörleri de ciddi bir biçimde desteklemiştir.
Özel ekonomik bölgeler vasıtasıyla yurtdışından yatırımların gelmesini sağlamıştır. Bu ekonomik bölgeler limanlara yakın, lojistiği de avantajlı bir noktada. Çin bütün bunları yaptığı için ihracata dayalı bir kalkınma modelini başarıyla gerçekleştirmiştir.”
Çin’in kendine özgü bir sosyalizm fikriyle ilerlemesini ve büyümesini gerçekleştirdiğini belirten Koçakoğlu, “Çin’de ciddi bir biçimde belirlenen ve uygulanan beş yıllık kalkınma planları var” dedi.
Çin modelinin Türkiye için örnek olup olmayacağı konusuna da değinen Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, “Çin’in uyguladığı ihracata dayalı kalkınma modeli Türkiye’de uygulanabilir. Serbest bölgeler, emeğe yönelik sektörlerin ortaya çıkarılması, doğrudan yabancı sermayeyi çekmek için yapılan anlaşmalar ve düzenlemeler yapılabilirse biz de ihracatımız arttırabiliriz” şeklinde konuştu.