Dünyanın belli başlı yükselen ekonomilerinin oluşturduğu 13. BRICS Zirvesi Hindistan’ın ev sahipliğinde çevrim içi yapıldı. Zirveye; Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika Devlet Başkanları katıldı. Öte yandan kuruluşunun 20. yılında olan Şangay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) ve Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü Liderler Zirvesi de Afganistan gündemli bir toplantı düzenliyor. Cumhuriyet gazetesi yazarı, siyaset bilimci Prof. Dr. Barış Doster, gelişmeleri Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’ne değerlendirdi. BRICS ülkelerinin toplamda, dünya nüfusunun yüzde 40’ını, küresel ekonominin yüzde 24’ünü oluşturduğunu belirten Doster, “Küresel toplam yabancı yatırımın yüzde 25’i BRICS ülkelerine yapılıyor. Hem BRICS hem de ŞİÖ ekonomik anlamda iddialılar” dedi.
Kuruluşunun 20. yılında olan Şangay İş Birliği Örgütü (ŞİÖ)’nün de önemli bir dönemde toplandığını hatırlatan Doster, “ABD ve NATO’nun Afganistan’da yenilerek çekildiği bir dönemde ŞİÖ Zirvesi’nin toplanması oldukça önemlidir” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Barış Doster, “hem BRICS hem de ŞİÖ’nün ABD hegemonyasına karşı Çin, Rusya ve Hindistan başta olmak üzere Asya’nın önemli bir hamlesidir. ABD hegemonyasını geriletmektedir. Gerek teknoloji gerekse de üretim gücü Batı’dan Doğu’ya kaymaktadır” şeklinde konuştu.