Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu: “Gelecekte ÇKP’nin ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin daha uzun yıllar daha büyük başarılar elde edeceğine inanıyorum”
Çin Komünist Partisi (ÇKP)’nin 100. yılı dolayısıyla “100 yıllık mücadele: Çin Komünist Partisi” başlıklı bir yazı kaleme alan ve bir süre önce “Kuşak Yol Girişimi Bağlamında Çin’i Anlamak” adlı bir de kitabı yayımlanan Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’ne bir demeç verdi.
ÇKP’nin kuruluşu sürecine, 1949 Devrimi ve Mao Zedung önderliği ile ÇKP’nin tarihsel arka plânına ilişkin bilgiler veren Koçakoğlu, Deng Xiaoping’in “Çin’e Özgü Sosyalizm” kavramının önemine ve Çin’in kendi ilkeleriyle sanayileşip, büyümesine vurgu yaptı.
ÇKP’nin Çin’in başarısının arkasındaki büyük kuvvet olduğuna dikkat çeken Koçakoğlu, Çin’in ekonomide, eğitim, kültür, teknoloji alanındaki ilerlemesinin yanı sıra, aynı zamanda dünyanın en hızlı kuantum bilgisayarlarını araştırmalarda kullandığını, uzay çalışmalarının son sürat devam ettiğini dile getirdi.
Çin komünizminin çok farklı bir perspektif sunduğunu da belirten Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, “ÇKP’nin uygulamaları modern bir yaşamın, daha canlı cıvıl cıvıl bir yaşamın, ileri teknolojinin imkânlarının kullanıldığı bir yaşamın da bu sistemde olabileceğini göstermektedir” ifadelerini kullandı.
Çin Cumhurbaşkanı ve ÇKP Genel Sekreteri Xi Jinping’in düşüncesi ve “Yeni Çağda Çin karakterinde Sosyalizm” olarak adlandırılan yeni felsefene de değinen Koçakoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çin’in yoksullukla mücadele programı da başarıyla sürdürüldü.
Xi Jinping, son 8 yılda yaklaşık 100 milyon insanın aşırı yoksulluktan kurtarıldığını duyurdu. Bu çok önemli bir başarıdır. Xi Jinping döneminde geride duran, olayları izleyen, çok karışmayan ama çok çalışan Çin’den ziyade artık dünya politikasına da müdahil olan, dünyada politika yapıcı olan, aktif bir politika izleyen Çin görmeye başlıyoruz.”
Çin’in Kuşak Yol Girişimi’yle, teknolojideki çabalarıyla, misal 5 G çalışmaları ve Mars’a gönderdiği uzay araçlarıyla, yeşil teknoloji ve yeşil yatırımları özendirmesiyle artık dünya politikasında çok ciddi bir oyuncu olduğunu belirten Mehmet Ali Koçakoğlu, “2030 yılında GSMH açısından Çin’in dünyanın en büyük ekonomisi olması beklentisi bulunuyor. Rakamlar ve pandemi göz önüne alındığında bunun çok da zor olmayacağı görülmektedir” şeklinde konuştu.
Çin’in ve ÇKP’nin geleceğine ilişkin görülerini de aktaran Dr. Koçakoğlu, “Çin ciddi bir alternatiftir. Çok katmanlı bir dünya yönetimine doğru gidiyoruz. Çin de bu çok tabakalı dünyada oluşturduğu kurumlarla, teknolojisiyle ve ekonomik gücüyle bu yeni oluşumun en önemli unsurlarında birisi olacaktır. Gelecekte ÇKP’nin ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin daha uzun yıllar daha büyük başarılar elde edeceğine inanıyorum” dedi.