ŞİÖ’de ulusal para dönemi
Harran Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, “Shanghai İş Birliği Örgütü (ŞİÖ) gittikçe güçlenen ve gittikçe kendi niteliğini değiştiren çok ciddi ve önemli bir iş birliği örgütü haline gelmiştir” dedi.
ŞİÖ’nün kuruluşu ve tarihsel arka planına ilişkin bilgiler veren Koçakoğlu, zirvenin Rusya’nın Batı tarafından çeşitli yaptırımlara maruz kaldığı bir dönemde gerçekleştiğini vurguladı. Koçakoğlu, “ŞİÖ üyesi ülkeler çok büyük oranda Rusya’ya destek vermiştir denilebilir” ifadelerini kullandı.
Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın zirveye katılarak verdiği mesajları da hatırlatan Koçakoğlu, “ŞİÖ olsun, Kuşak ve Yol Girişimi olsun, bunların ortaya çıkardığı kurumlar içinde Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler için aslında var olan sisteme birer alternatif. Biz bu alternatifler içerisinde kendimiz için en uygun olan seçim hangisiyse onu seçmeye çalışıyoruz” dedi.
“Kuşak ve Yol Girişimi içerisinde Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı “Orta Koridor” daha da önem kazanmaktadır” diyen Koçakoğlu, “Çin-Türkiye ilişkileri böylece daha fazla gelişecektir” şeklinde konuştu.
Semerkant Zirvesi’nde iki önemli belgenin söz konusu olduğunu belirten Dr. Mehmet Ali Koçakoğlu, şöyle devam etti: “Bunlardan ilki Asya-Avrupa arasındaki özellikle lojistik altyapının genişletilmesi ve alt yapı inşaatlarının devam etmesi. Öte yandan ŞİÖ üyesi ülkelerin ve bölge ülkelerinin birbirleriyle yaptıkları ticarette kendi milli paralarını belirli oranda da olsa kullanma yönünde karar alındı. Bunlar çok önemli. Bu iki karar da Kuşak ve Yol Girişimi’nin başından beri ortaya koymuş olduğu kavramlar.”
Koçakoğlu, “Kuşak ve Yol Girişimi ile ŞİÖ’nün temelde bazı amaçlarını birbirleriyle örtüştüğünü çok rahat söyleyebiliriz” dedi.