Dr. Barış Adıbelli: “Şanghay İşbirliği Örgütü Zirvesi Yeni Bir Dünyanın Müjdesini Veriyor”
Dumlupınar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, “Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi Avrasya coğrafyasında yeni bir dönüm noktasıdır, yeni bir dünyanın müjdesini vermektedir” dedi.
Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesi Özbekistan’ın Semerkant kentinde gerçekleştirildi. Zirveden; güvenlik ve savunma alanlarında daha fazla işbirliği yapılması kararı çıktı.
İki günlük buluşmada ŞİÖ üyesi Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Pakistan, Hindistan ve Özbekistan liderleri zirve sonuçlarına dair Semerkant Deklarasyonu’nu imzaladı. Deklarasyonda, ŞİÖ’nün diğer devletlere ve uluslararası kuruluşlara yönelik olmadığı teyit edildi ve karşılıklı çıkarlar dikkate alınarak işbirliğine açık olunduğu vurgulandı.
Zirveyi değerlendiren Dumlupınar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, “Şanghay İşbirliği Örgütü’nün 22. Zirvesi oldukça önemli. Bugüne kadar gerçekleşen zirveler arasında en heyecanlı, en hareketli zirve oldu. Sonuç belgesi de bu zirvenin ne kadar kapsamlı olduğunu göstermesi açısından önemlidir” dedi.
Adıbelli, İran’ın Şanghay İşbirliği Örgütü’ne katılım protokolünün tamamlandığını, önümüzdeki Hindistan Zirvesi’nde 9. üye olarak masada oturacağını kaydetti.
Belarus’un da önümüzdeki süreçte katılımıyla ŞİÖ’nün ayağını Avrupa’ya atacağını dile getiren Adıbelli, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamalarının da oldukça önemli olduğunu belirtti ve “Türkiye Avrasya’nın kalbidir. Türkiye jeopolitik bir zorunluluktur” ifadelerini kullandı.
Zirvede tam üyeler, diyalog ortağı, gözlemci ortaklık yani bütün ülkelerin aynı karede yer aldığı fotoğrafın ABD’nin en korktuğu fotoğraf olduğunu vurgulayan Dr. Barış Adıbelli, “Bu fotoğraf yeni bir dünyanın müjdesini veriyor” dedi.