Emekli Büyükelçi Uluç Özülker | Küresel enerji krizi ve Libya petrolleri
Muammer Kaddafi sonrası istikrar arayışı içindeki Libya’da başkent Trablus’ta çatışmalar yaşanıyor.
Libya’daki gelişmeleri değerlendiren Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, ülkenin üç parçalı bir yapıda olduğu belirterek, dışarıdan tahrikler ve içeriden kişisel kavgalarla ülkenin karıştırıldığını ve İçişleri Bakanlığı da yapmış olan Fethi Başağa’nın son dönemde yaşanan çatışmaların başını çektiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi kararıyla tanınan hükümetin Trablus’taki Abdülhamid Dibeybe Başbakanlığındaki Ulusal Birlik Hükümeti olduğunu vurgulayan Özülker, Libya’nın önemli bir noktada bulunduğuna dikkat çekti.
Özülker, Libya’nın istesen de istemese de Ortadoğu sorunlarının bir uzantısı olduğunu, Arap Baharı ve arkasında ABD’nin göz ardı edilmemesi gerektiğini söyledi.
Özellikle Ukrayna’daki savaşla birlikte baş gösteren enerji krizini de hatırlatan Özülker, Libya petrollerinin önemine değindi.
Türkiye’nin Doğu Akdeniz politikasında Libya’nın önemli bir yerde bulunduğunu ifade eden Özülker, Ulusal Mutabakat Hükümeti ile imzalanan Münhasır Ekonomik Bölge anlaşmasının hukuken Türkiye’nin elini güçlendirdiğini, bu anlaşma yürürlükte olduğu müddetçe Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de hukuken bir adım atmasının mümkün olmayacağını belirtti.
Emekli Büyükelçi Uluç Özülker, son dönemde yaşanan Yunanistan-Türkiye gerilimine ilişkin de şunları belirtti: “Ege üzerinden Yunanistan’ı destekleyip onun yarattığı tahriklere Türkiye’nin vereceği cevapla, kendilerinin de işe müdahil olmak suretiyle Türkiye’ye diz çöktürme politikasıdır bu. ABD ve Fransa anlaşma imzaladılar ve Yunanistan’ın silah sistemlerini güçlendiriyorlar. Bunun arkasında da Avrasya ve Batı olarak iki ayrı yapıdaki dünya ve bu kapsamda Türkiye’nin çok merkezi konumu, Karadeniz’deki gelişmeler bir arada düşünülerek bir karar vermek zorundayız.”