Gedik Üniv. ASEAN Araş. Mer. Md. Sibel Karabel:
“Pelosi, Çin’i Çevrelemeye Yönelik Politikaların Başını Çekiyor”
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Çin’in itirazlarına ve sert uyarılarına rağmen Taiwan’ı ziyaret etmesi büyük tepki topladı.
Süreci değerlendiren ve meselenin uluslararasılaştırılmaya çalışıldığını belirten Gedik Üniversitesi Asean Stratejik Çalışmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Sibel Karabel, “Taiwan Çin için çok önemli ve hassas bir konu. Tek Çin politikasına karşı bir uygulama bu” dedi.
ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’nin Taiwan ziyaretinin Çin’in içişlerine karışmak olarak görüleceğini ifade eden Karabel, şöyle devam etti:
“Bu ziyaret Çin tarafından bağımsız bir ülkenin tanınması olarak görülecektir.
Çin’in politikalarının temelinde Taiwan’ın Çin’in bir parçası olarak kabul edilmesi vardır. Diplomatik ilişkilerinde bunu oldukça önemsemektedir. Çin’in ilişki kuracağı ülkenin Taiwan’ı ülke olarak kabul etmemesi önceliklerindendir.”
Karabel, “1979 yılından bu yana Çin ile resmi ilişki içinde olan ve Taiwan’ın Çin’in bir parçası olduğunu kabul eden ABD buna karşın Taiwan’da diplomatik temsili olmamasına rağmen ticari ve kültürel ilişkiler sürdürmekte. Bu da stratejik muğlaklık olarak adlandırılmakta” dedi.
Pelosi’nin Çin’e karşı şahin politikalar yürüttüğünü ve Çin’i çevrelemeye yönelik politikaların başını çeken bir isim olduğunu vurgulayan Karabel, sözlerini sürdürdü:
“Pelosi 1989’daki Tiananmen Meydanı olaylarından iki yıl sonra meydanda izinsiz bir şekilde pankart açarak olayları desteklediğini göstermişti. Öte yandan olimpiyatların Çin’de yapılmasına da karşı çıkmıştı. ABD Başkanı Joe Biden’in Pelosi’nin ziyaretine ilişkin ‘Ordu buna uygun değil’ demesi de ikilinin farklı düşüncesini ortaya koymakta.”
Askeri tedbirlerin gündemde olduğunu belirten Karabel, olayları çok iyi okuyan, tarihi çok iyi okuyan bir devlet anlayışına sahip olan Çin’in tepkisinin uzun vadeli olarak gerçekleşeceğinin beklendiğini sözlerine ekledi.