BRICS Hegemonyacılığa “Dur” Dedi!
Teması “Kaliteli Ortaklık Tesis Ederek Küresel Gelişimin Yeni Çağını Kuralım” olan 14. BRICS Liderler Zirvesi Çin’in ev sahipliğinde yapıldı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti devlet başkanları zirve için sanal ortamda bir araya geldiler.
Çin Cumhurbaşkanı Xi Jinping, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, “Dünyayı tek taraflı yaptırımlara, yaptırımların istismar edilmesine, hegemonya politikası etrafında küçük çıkar halkaları oluşturulmasına karşı çıkmaya çağırıyoruz” dedi.
Zirveyi değerlendiren Dumlupınar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Barış Adıbelli, “Çin, Rusya, Hindistan ve diğer ülkelerin devlet başkanlarının yapmış oldukları konuşmalar dikkat çekiciydi. Hegemonyaya karşı duruş, bölgeselciliğe karşı duruş, özellikle bölgeselcilikte iç gruplaşmalara karşı çıkış çok önemli” dedi. Adıbelli, “BRICS önemli bir yapılanma. Gerçekleşen zirvede Rusya’nın bir onur konuğu gibi öne çıkması izlenimi ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.
Adıbelli, BRICS’in gündeminin Rusya-Ukrayna savaşı ve bu savaş üzerinden ABD’nin yayılmacı ve dayatmacı politikası, özellikle Asya-Pasifik’teki güç dengesi, barışı ve istikrarı bozma adına, yani ikinci bir Ukrayna haline getirme adına attığı adımlar olduğunu belirttti ve bu konuda Çin’in tutumunun oldukça net olduğuna dikkat çekti.
Adıbelli şöyle devam etti: “BRICS ülkeleri dünya nüfusunun yüzde 40’ını, dünya ticaretinin yüzde 16’sını, küresel Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’nın yüzde 23’ünü oluştururken, küresel maden rezervinin de yüzde 60’ını elinde bulunduruyor. Bu ülkeler üreten ülkeler, tahıl ürünlerinin yüzde 40’ını üretiyorlar.”
Dr. Barış Adıbelli, BRICS’e önümüzdeki süreçte Türkiye ve İran gibi ülkelerin de dahil olmasına ilişkin yeni bir çalışmanın da başlatıldığını da sözlerine ekledi.
Adıbelli, Rusya-Ukrayna Savaşı sürecine ve yaklaşan NATO Zirvesi’ne de değindi ve “NATO’nun bu zirvedeki ana gündemi Çin ve Rusya. Yükselen Asya gerçeğine karşı NATO yanıt arıyor” dedi.