“Çin Sürdürülebilir Ekonomik Büyüme ve Ortak Refah Hedefinde İlerliyor”
Gedik Üniversitesi ASEAN Araştırmaları Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Sibel Karabel, OECD ve Dünya Bankası’nın son ekonomik verilerini değerlendirdi.
Çin’in yüzde 5,5 oranında bir büyüme hedefi olduğunu hatırlatan Karabel, Çin’in sürdürülebilir bir ekonomik büyüme hedeflediğini, ortak refah vurgusunu öne çıkardığını söyledi.
Çin’de 1978’den itibaren bir ekonomik büyüme mucizesinin gerçekleştiğini dile getiren Karabel, “Çin’de şehirleşme arttı. 480 milyonluk bir nüfusa tekabül ediyor. Aynı zamanda 300 milyon kişilik bir orta sınıf oluştu; 2012’deki ekonomik dönüşümün önemli parametrelerinden bir tanesiydi bu” dedi.
Çin’de sürekli, sürdürülebilir, disiplinli işleyen bir devlet sistemi olduğunu vurgulayan Karabel, şöyle devam etti: “Emlak sektöründe yaşanan patlamayı 2020 yılı başından itibaren devlet sıkı bir denetime aldı. ABD’dekine benzer bir sorun yaşanmaması için bu önlemleri aldı. Kredilendirmeyle alakalı önlemleri sıkılaştırdı. Covid-19’la birlikte yaşanan bu süreci tersine çevirmeye çalışıyor. 33 maddelik son ekonomik paketin içerisinde bu sektörün kredilendirilmesinde rahatlatıcı önlemler de var.”
Gıda güvenliği konusuna da değinen Sibel Karabel, “Bu konu Çin’in çok önem verdiği bir konu. Yüzde 95 oranında gıdada kendi kendine yetebilme hedefi belirlemiş durumda” dedi ve
“İkili Dönüşüm Stratejisi”nin bu anlamda çok önemli olduğunu kaydetti.
Kuşak ve Yol Girişimi’ne ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Karabel, “21. yüzyılın en büyük girişimi olan Kuşak ve Yol 140’dan fazla ülkenin, 2 bin 500 proje ve bu projelerin 70 milyar doların üzerinde yatırım bedelleriyle devam ediyor. Kuşak ve Yol Türkiye’nin de Orta Koridor’da yer aldığı çok önemli bir girişim” şeklinde konuştu.