Gazeteci-yazar Mehmet Ali Güller, Rusya-Ukrayna Savaşı ile ‘yeni bir dönem mi başladı?’ tartışmalarına ilişkin “Artık çok kutuplu bir dünyadayız, aslında bu süreç 2004’ten itibaren başladı” değerlendirmesinde bulundu.
Ukrayna krizi ile birlikte son dönemde ABD açısından iki konuda bir basınç oluştuğunu belirten Güller, “ABD, ilk olarak Çin’i Rusya’ya karşı yaptırımlara zorlamaya çalışıyor. Diğer yandan da Hindistan’ı Rusya ile ilişkilerini gözden geçirmeye zorluyor” dedi. “ABD’nin ‘Asya-Pasifik’ stratejisini ‘Hint-Pasifik’ stratejisine dönüştürdüğünü” ifade eden Güller, “ABD ancak Hindistan ile birlikte Çin’e karşı mücadele edebileceği ihtiyacından hareketle politikalar üretmeye başladı. O nedenle Ukrayna krizi düzleminde ABD basıncı önemli” şeklinde konuştu.
Tek kutuplu dünyanın aynı zamanda tek para düzeni olduğunu hatırlatan Güller, şöyle devam etti: “ABD’nin doların egemenliğine dayanan yeni dünya düzeninin zayıflamasıyla birlikte, gelişmekte olan, yükselen ülkelerde doların egemenliğine karşı ‘ulusal paralarla’ alışverişi gündemlerine almaya başladılar. Dünya 2008 krizi ile birlikte, üstüne pandemi de gelince kamucu yaklaşımlara daha açık olmaya başladı. Dünyanın dörtte biri olan Çin ekonomisinin bütün ekonomi alanlarındaki durumu dünya ekonomisinde yeni bir ivme yaratıyor. Çin’e özgü sosyalizm de bu bakımdan yeniden tartışılıyor. Kamunun denetiminin halen esas olduğu, özel sermayenin halen kamu sermayesinin altında olduğu bir modelin dünyanın ekonomik gidişatını yönlendirmeye başladığı bir süreç yaşıyoruz. Bu da doların egemenliğini sarsan hadiselerin zeminini oluşturan bir durum. ”
Türkiye’nin önünde önemli fırsatların olduğu yeni bir dünya düzeninin şekillendiğini vurgulayan Güller, “Türkiye’nin yeni kurulan dünyada yerini alıp alamayacağını hep birlikte görmüş olacağız” dedi.