Ukrayna-Rusya Savaşı birinci ayını doldurdu. Çatışmalar devam ediyor. Rusya’nın ilerleyişi ve çeşitli kentlerdeki kuşatması sürüyor. Müzakerelerden şu ana kadar net bir sonuç alınamasa da bir yandan da diplomatik çabalar sürüyor. Gelişmeleri değerlendiren Cumhuriyet gazetesi yazarı, siyaset bilimci Prof. Dr. Barış Doster, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in savaş başlamadan önce masaya sürdüklerini, savaşın birinci ayı itibariyle Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski’ye kabul ettirmiş görünüyor. Jeopolitik, stratejik, diplomatik ve uluslararası ilişkiler boyutunu dikkate alırsak, Putin en temel şartlarını elde etmiş görünüyor” dedi.
Rusya’nın Ukrayna’nın Karadeniz ile olan bağını kopardığını belirten Doster, aynı zamanda Rusya’nın stratejik göç mühendisliği yaparak Avrupa’ya göçen Ukraynalı sayısının artmasını sağladığını ve ülkedeki demografik yapıyı değiştirmeyi hedeflediğini de sözlerine ekledi.
Rusya’ya uygulanan yaptırımların iktisadi diplomatik ölçekte Rusya’yı yoracağını, yıpratacağını ve bir anlamda yalnızlaştıracağını ifade eden Prof. Dr. Barış Doster, “Ancak bu iktisadi yaptırımların Rusya’ya geri adım attırması, diz çöktürmesi beklenmemelidir” şeklinde konuştu.
Doster, ABD emperyalizminin saldırı ve işgal aygıtı olan NATO’da ABD nüfuzunun daha da arttığını belirtti.
Türkiye’nin savaşa ilişkin tutumuna değinen Barış Doster, yürütülen aktif tarafsızlık politikasının doğru bir politika olduğunu ve başarılı olduğunu dile getirdi. 1936 Montrö Boğazlar Sözleşmesi’nin yeniden büyük önem kazanmasına da değinen Doster, “Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Atatürk’ün devrimci dehasına yansıtan büyük diplomasi kazanımlarından biridir. Yakın zamana kadar Montrö’yle arasına mesafe koyanlar, küçümseyenler şimdi Montrö’ye sarılıyorlar. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bir kez daha zafer kazanmıştır. Önemli bir derstir bu” dedi.
Prof. Dr. Doster, “Dünyada güç Batı’dan Doğu’ya kaymaktadır, çok kutuplu bir dünya düzeninin inşasına tanıklık ediyoruz” diye konuştu.