Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ, 21. yüzyılın en büyük kalkınma girişimi olan Bir Kuşak Bir Yol inisiyatifini ve uluslararası ticareti Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’ne değerlendirdi.
Çin’in teknoloji, insan kapasitesi ve finansal açıdan çok büyük bir ülke olduğunu vurgulayan Uludağ, “Kuşak ve Yol ile Çin sadece ticareti geliştirmiyor aynı zamanda teknolojik olarak da gelişim söz konusu. Bugün Çin, teknolojide dünya devlerine kafa tutabilecek ürünleri de üreterek yüksek bir rakip haline gelmiştir” dedi.
Çin, “Ben eskiden olduğu gibi sadece ucuz katma değerli ürünlerin üretildiği bir ülke değilim, artık yüksek teknolojili ürünleri de üretebilen bir ülkeyim demektedir” ifadelerini kullanan Uludağ, şöyle devam etti: “Teknoloji neden önemli ve Kuşak ve Yol ile ilgisi nedir? Sadece denizden ve karadan ürün ve hizmet satma alanı olarak Kuşak ve Yol’u görürsek maalesef miyop oluruz. Yakını görürüz ama uzağı göremeyiz. Teknoloji satışı var bir de bu girişimde. Bunun en güzel örneği Çin’in dijital paraya geçiyor olmasıdır. Ne bir Avrupa ülkesinde ne de ABD’de bunu göremiyorsunuz. Bir örnek vermek isterim; Çin’de çok önemli bir lojistik firması, halka da açıldı, ‘drone’larla ürünlerini kapıda alıp kapıda teslim ettiğini görmekteyiz.”
Türkiye’nin Kuşak ve Yol’da önemli bir yerde olduğunu belirten Prof. Dr. Berna Kırkulak Uludağ, Türkiye’nin kara ulaşımında büyük bir aşama kaydettiğini söyledi.
Uludağ, şöyle devam etti: “Kuşak ve Yol girişimi bazı ülkeler için çok büyük bir fırsattır. Özellikle de az gelişmekte olan ülkeler için. Onların denklemde biraz daha söz sahibi olmalarına fırsat vermektedir.