Yayıncı Cem Kızılçeç: “ÇKP’nin Başarısı Teoride ve Pratikte Yenilikçi Olmasıdır”
Çin Komünist Partisi (ÇKP) 1 Temmuz’da 100. Yılını kutluyor. ÇKP’nin 100’üncü yıldönümüne ilişkin Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’ne açıklamalarda bulunan Canut Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Cem Kızılçeç, “ÇKP daima kendini dönem dönem masaya yatırabilen, bir takım pratiklerini değerlendirebilen, bunlardan yaratıcı bazı sonuçlar çıkarmaya çalışan sağlıklı bir sistem inşa etmeye çalışmış ve her zaman halk kitleleriyle bağlarını çok güçlü bir şekilde sürdürmüş olan bir parti” dedi.
Çin, Küba ve Vietnam’daki sosyalizm araştırmalarını yansıtmak amacıyla 2007’de kurulan ve Türkçe dahil üç dilde yayın yapan Canut adlı uluslararası yayınevinin kurucusu olan Kızılçeç, ÇKP’nin hep ideallerine bağlı kalmış ve bu idealleri her zaman canlı tutacak bir kadro birikimine sahip yapısına dikkat çekti.
ÇKP’nin kuruluşundan itibaren tarihsel sürece değinen ve ÇKP’nin hem teoride hem de pratikte yenilikçi olduğunu vurgulayan Kızılçeç, ÇKP’nin başarısının burada olduğunu söyledi.
ÇKP tarihinde iki düşünce sisteminin bulunduğunu ifade eden Kızılçeç, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bu düşüncelerden ilki ‘Mao Zedung Düşüncesi’dir. Çin’i kurtarmış, ayağa kaldırmış, 1949’da devrimi yaparak ve emperyalizmi, işbirlikçi tekelci kapitalizmi ve feodalizmi devirmiş ve sosyalizmin inşasını sağlamıştır. ‘Çin’in Marksizmi’ diyebiliriz Mao Zedung Düşüncesi’ne, veya ‘Marksizm-Leninizm’in Çinlileştirilmesi’ de diyebiliriz. Mao Zedung Düşüncesi Çin’i zaferden zafere koşturmuştur. Arkasından kimi güçlükler de yaşanmıştır. Parti 1978-1981’de daha kapsamlı bir değerlendirme yapmış, daha derin bir teorik sistem oluşturmuştur. Buna da ‘Çin’e Özgü Sosyalizm’ diyoruz. Sosyalizmin inşası yolunda yeni bir teorik sistemin önünü Deng Xiaoping açmış, ardından Jiang Zemin buna çok büyük katkılarda bulunmuştur; özellikle de parti inşası ve ‘nasıl bir parti olmalı?’ sorusuna yanıt vererek… Sonrasında Hu Cintao ‘nasıl bir kalkınma’ ve ‘kim için kalkınma?’ sorusunu sormuştur, ‘bilimsel kalkınma’ kavramını getirmiştir. Ve arkasından da çok önemli Xi Jinping’in ‘Yeni Dönemde Çin’e Özgü Sosyalizm’ düşüncesidir. Bu yeni dönem muhtemelen 2049’a kadar sürecek olan bir dönemdir.”
Çin’in başarısının bütün sosyalist ülkelerin başarısı olduğunu vurgulayan Cem Kızılçeç, “Aynı zamanda diğer bütün sosyalist ülkeler Çin’in bu başarısından kendilerine dersler çıkarmaktadır” dedi.