Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu: “Çin Halk Cumhuriyeti Neoliberalizmin 30 Yıllık Saldırısına Set Çekmektedir”
Çin Komünist Partisi (ÇKP)’nin kuruluşunun 100. yılına ilişkin Çin Uluslararası Radyosu Türkçe Servisi’ne açıklamalarda bulunan Bilim ve Gelecek Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Ender Helvacıoğlu, “ÇKP 100 yıllık bir parti ve 72 yıldır iktidarda, çok büyük bir devrimi yapmış olup, dünya birçok badire atlatmasına rağmen halen iktidarda kalmış olan ve süreklilik sağlamış olan çok büyük bir parti” ifadelerini kullandı. Çin’in yaklaşık 1,5 milyar nüfusuyla dünyanın beşte birini barındıran bir ülke olduğuna dikkat çeken Helvacıoğlu, ÇKP’nin bugünkü başarılarının koşullarını yaratan tarihsel arka plânına ve önemine değindi.
ÇKP’nin 20. yüzyılda, Avrupa’daki gibi kapitalizm değil sosyalizm yolundan büyük çaplı bir moderniteye giriştiğini belirten Helvacıoğlu şöyle devam etti: “100 yıl önce sömürge durumunda olan bir ülke bugün kendi kaderine hâkim olan ve öncü bir halka ve dünyanın en büyük ekonomisine sahip bir ülkeye dönüşmüştür. 100 yıl öncesine ve 100 yıl sonrasına baktığımızda ÇKP’nin ne denli büyük bir dönüşüme önderlik ettiğini görebiliyoruz. Bunu Çin’de başarmak önemli’ Nüfusu 10 milyon, 20 milyon, 50 milyon olan bir ülkede bunu başarmak daha kolaydır. Ama Çin gibi yaklaşık 1,5 milyar nüfuslu, muazzam bir coğrafyada bunu başarabilmek önemlidir. Tarihin en büyük toplumsal dönüşümlerinden biri olarak görmek gerekir bunu. ÇKP’nin Mao Zedung önderliğinde başlattığı hareket böyle büyük bir dönüşüme önderlik etmiştir. Dünya halkları için 80 yıl önce de bugün de son derece önemli bir gelişmedir. ÇKP’yi bu çapta bir dönüşüme önderlik ettiği, bunu sürdürebildiği ve burjuva modernizmine karşı yeni ve farklı bir yol ortaya çıkarabildiği için, bu tarihsel büyük başarısı anlamında ÇKP’yi kutlamak gerektiğini düşünüyorum.”
Çin’de pandemi döneminde verilen mücadelenin son derece önemli olduğunu, dünyanın beşte birinde bugün salgının görülmediğini belirten Ender Helvacıoğlu, “Çin’in bu başarısı bilimsel yöntem sayesindedir. Halkla birleşerek salgını hızla önlemenin yolunu bulmakla sağlanmıştır bu başarı” dedi. Aşı karşıtlığını da eleştiren Helvacıoğlu, Covid-19 aşılarındaki patentlerin kaldırılmasının bütün insanlığın aşıdan yararlanması ve salgından kurtarılmasında önemli bir görev olduğunu da dile getirdi.
“ÇKP önderliğindeki Çin Halk Cumhuriyeti’nin varlığı bugün bütün dünya toplumları için son derece önemlidir” diyen Helvacıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “Çin’in izlediği yol, uygulamalar konuşulabilir, tartışılabilir, bazı eleştiriler getirilebilir. Kendi içlerinde de zaten bunu tartışmaktalar. Bu Mao Zedung ilkesidir. Sosyalizmle kapitalizmin halâ mücadele ettiği, kimin hâkim olacağının henüz belli olmadığı, dolayısıyla mücadelenin bırakılmaması gereken bir dönem olarak çizmiştir sosyalizmi Mao Zedung. Sosyalist Blok çöktü, Sovyetler Birliği kapitalizme geri döndü. Oradaki bazı uygulamaları da eleştirirdik ancak, Sovyetler Birliği’nin varlığı dünya toplumları için son derece önemliydi. O badireden kendi önderliğini koruyarak geçen ÇKP’nin varlığı çok daha fazla anlaşılıyor. Neoliberalizmin 30 yıllık saldırısına karşı dünya dengelerini koruyan, ona set çeken bir rolü vardır Çin Halk Cumhuriyeti’nin.”